Forza Fighters

Bli bedre kjent med Jonas Boväng

Herrenes nye hovedtrener Jonas Boväng har allerede kommet langt på vei i planleggingen av kommende sesong til tross for at han fortsatt bor i Sverige. Blant annet har han detaljplanlagt både treningsleir og try out som vi har offentliggjort tidligere denne måneden, mens det i løpet av de neste ukene vil komme mer informasjon om blant annet spillerstallen for kommende sesong.

Jonas flytter til Norge førstkommende fredag, og vil da få muligheten til å fortsette ytterligere med forberedelsene til sesongoppkjøringen. I mellomtiden har vi tatt en prat med 47-åringen for å finne ut mer om hvem han er og hva han tenker om det som skal skje i Gjelleråsen.

– Jag är 47 år, och besitter ett starkt driv i allt jag gör, tycker att hjärtat och mål är viktiga saker i både inom idrotten och vardagen. Gillar musik, serier, umgås med vänner och hitta stunder där jag hämtar energi på olika sätt, forteller han om seg selv.

FLYTTER SNART TIL NORGE: Jonas Boväng. Foto: Erica Holmgren

– Jag gillar utmaningar, och som jag nämnde ovan så är alltid en rätt inställning, oavsett vad du gör nyckeln till framgång. Ett favoritcitat som jag alltid bär med mig är från Lars Winnerbäck – ”Den vinner som är trägen. Den förlorar som ger upp”.

Som trener har Jonas lang erfaring fra en rekke svenske klubber. Han har aldri trent noen lag utenfor Sverige tidligere, så Gjelleråsen blir altså hans første trenerjobb utenfor hjemlandet. Blant klubbene han har trent finner vi Hallsbergs IB, Huddinge, Frötuna IBF, Sten Sture, Årsta IBK, FBC Uppsala, IK Sirius IBK, Gävle GIK, IBF Örebro og nå sist IBK Lockerud Mariestad.

Det er liten tvil om at det er som trener at Jonas har hatt størst suksess når det gjelder innebandy. Selv beskriver han sin egen aktive karriere slik:

– Ingen direkt framgångsrik karriär, men jag var en sevärd tekniker med ett ruggigt bra skott. Men var bättre i fotboll där jag var reserv i pojklandslaget då jag var 15 år.

Nå er det imidlertid Gjelleråsen og Lihallen som blir neste stopp på veien for den ambisiøse treneren, og det er liten tvil om at han gleder seg veldig til det som venter når situasjon med koronaviruset etter hvert avtar.

– Det ska bli otroligt häftigt, och inspirerande. Har pratat med alla spelare, och fått en bra inblick hur dom tänker, och även berättat hur jag ser på vad som krävs, och det vi ska göra tillsammans. Uppdraget är att stärka det sportsliga, och att vi älskar att tävla för att vinna. Vinna är kul, och för att vinna måste man lägga ner den tiden som krävs för att ta nästa steg. Vi ska vara det bästa alternativet för spelare i Norge som vill göra en elitsatsning, och utveckla människan och innebandyspelaren.

LIHALLEN: Her skal det nye trenerteamet jobbe mot en bedre treningskultur. Foto: Jonas Neskvern

– Träningskulturen ska vi höja, sen att träningar och matcher vi gör tillsammans ska vara utvecklande. Även att det ska bli en tydlig linje i föreningen, hur vi tillsammans ska jobba för att utveckla föreningen tillsammans. Självklart ska vi slåss om medaljer, och det är den ambitionen vi ska ha. Vill även bidra med mina erfarenheter till spelare, och ledare i föreningen, och kunna stötta, och starta upp ledarträffar.

Avslutningsvis fikk Jonas spørsmål om hvilke ambisjoner han har videre som trener videre, og her var det liten tvil om at utvikling og lagbygging er to ting han verdsetter svært høyt.

– Mina ambitioner är att alltid utveckla mig själv, och hela tiden utveckla spelarna individuellt och laget, i det uppdraget som man står inför. Varje vecka under en säsong handlar om att träna, och förbereda sig för att vinna matcher, det är som sagt kul att vinna, och det är min ambition som tränare, och därför jag håller på. Att få vinna tillsammans med en grupp, förening, människor som gör detsamma, är det finaste man kan uppleva inom idrotten, avslutter Jonas.

Vi håper dette har bidratt til at dere nå har fått et enda bedre inntrykk av hvordan Jonas er som person og trener. Med seg som assistenttrener får han Patrik Bergkvist som vi også har tatt en prat med. Det intervjuet vil publiseres i løpet av uka, så følg med!

← Bli bedre kjent med Patrik Bergkvist   |   Oppdatert: Damene inviterer til try out! →