Forza Fighters

Värdigt avslut på säsongen trots förlust i Lihallen

Gjelleråsen – Tunet, 6-8 (2-2, 3-4, 1-2)

Den förra matchen är sedan länge glömd och fokus har sedan tisdagen varit på matchen som spelades i Lihallen tidigare ikväll. Matchplanen är att betydligt bättre än tidigare styra spelet, både med och utan boll. Det betyder att spela runt bollen på backar och mötande forwards och får Tunet att öppna upp sitt försvar när de sätter sin styrpress. 

På nytt är vi riktigt vassa de första tio minuterna och styr händelserna innanför sargen på ett övertygande sätt. Vi går upp i en tvåmålsledning och det hela ser riktigt gynnsamt ut. Tunet reducerar och kvitterar innan perioden är över. Känslan och upplevelsen i omklädningsrummet är dock påtagligt positiv och vi  har utan tvekan goda möjligheter att fortsätta utmana om både bollinnehav och antal skott på mål.

I den andra perioden tappar vi fokus i viktiga delar i spelet och det strukturella sviktar, framförallt i anfallsspelet där vi gör några tveksamma val samt de defensiva spelvändningarna. Lägg till ett otroligt olyckligt självmål så hittar vi i alla fall tre av Tunets fyra mål i mittperioden. Samtliga relativt onödiga och något vi ska klara av att hantera bättre. 

Men vi svarar upp på ett bra sätt och går till sista periodvila med ett måls underläge. Tunet gör första målet i tredje och leder med 5-7 när vi tar en time-out för att sätta principerna för avslutningen. En reducering tänder hoppet och pressen på en välspelande Östergren mellan Tunet-stolparna är stundtals väldigt bra. Vi räknar till i alla fall fyra skott i ramen från de grön-vita spelarna de sista fem minuterna och Tunet måste anses som lite turliga att de lyckas hålla rent. 

En horribel utvisning på Benjamin Belsten med mindre än två minuter kvar att spela gör det svårare för oss. Hur domarna hittar den är rent ut sagt oförklarligt. Vi har sett flertalet liknande närkamper under matchen som inte fått samma konsekvenser. Att då plötsligt ta en spelare så sent i matchen närmar sig om inte tjänstefel så i alla fall klart bristande spelförståelse. 

Tunet försöker bara att spela av matchen, men vi får i spel med en man mindre på banan två goda möjligheter att tvinga fram förlängning. Tunet håller undan och gör dessutom ett förlösande mål med elva sekunder kvar av matchen.

På nytt visar vi fram oss från en mycket positiv sida. Tunet var något överraskade av vårt spel i den andra kvartsfinalen, men var bättre förberedda idag. Det är glädjande att några av spelarna dessutom uttrycker uppskattning för det sätt vi har genomfört slutspelet, inte minst på hemmaplan. 

Som tränare kan jag bara instämma. Det lag som Gjelleråsen har ställt på banan under säsongens eliteserie har gjort det väldigt bra. Vi har anledning att återkomma med en säsongsövergripande reflektion inom kort. Men nu får det räcka med att bara uttrycka min uppskattning för hur laget har tagit sig an den enorma utmaning det har inneburit att dra på sig den gröna tröjan. Eller som en av spelarna uttryckte det under samlingen på mål efter matchen – «Detta hade Tobbe varit stolt över.» Det hade han utan tvekan. Det är vi många som är.

Än en gång visar också publiken i Lihallen att man önskar laget gott. Slutspelet hittills klart bästa publikantal – hela 323 stycken enligt den officiella statistiken, är lika imponerande som det är tacksamt. 

Fem minuter efter att slutsignalen ljöd i hallen påbörjades arbetet med nästa säsong, 2016/2017. Sportslig leder Thor Dag Falkeid och lagledare John Hansen har nu att sondera terrängen kring spelarna om vilka som vill bli med framöver. En försiktigt uppskattning visar att en stor majoritet har avsikt att även framöver representera Gjelleråsen. Det är oerhört glädjande. 

Nu tar vi ledigt under påskveckan och startar upp på nytt med ett spelarmöte torsdag 31/3. Där lägger vi grunden för ett än bättre Gjelleråsen till kommande säsong. Potentialen är skyhög. Vi kan bara hoppas att de goda resultaten genererar en ökad motivation för grundträningen i maj och juni. 

Jag tackar för en mycket trivsam säsong och är på nytt oerhört tacksam för allt stöd som visas laget.

Från sargkanten med kärlek!

Samuel Rosenkvist
trener, herrer elite

← Innebandyns samsara – något av en reflektion över säsongen som varit   |   Minnekamp for Tobias Wendelstig 23. april 2016 →