Forza Fighters

Publikvänlig avslutning på seriespelet i Lihallen!

Gjelleråsen – Akerselva, 8-9 e.str. (0-1, 2-3, 6-4, 0-1)

Gjästande Akerselva var piskade att få med sig poäng från Lihallen tidigare idag för att ha chans på tredjeplatsen. Det skulle innebära en bronspeng för säsongen 2015/2016 och dessutom en möjlighet att välja en av två motståndare till kvartsfinalen. Men då måste också Greåker tappa minst två poäng i sin match mot Slevik. Upplagt för ett visst spänningsmoment. 

Det är Akerselva som planenligt börjar bäst. Bra tryck i anfallszon och flera bollar in mot Falkeid som slår ifrån på ett bra sätt. Vi har haft problem med att ta många skott nog i våra sista matcher och inte minst bra skott, något som har varit fokus på de sista träningarna. I matchen förlorar vi skotten med 26-27 vilket får sägas vara ett steg i rätt riktning. Inte minst då vi har 9-9 i skott i den andra perioden och faktiskt vinner den sista med 13-10. 

Akerselvas och matchens enda mål i den första perioden kommer i deras andra spel i numerärt överläge efter att Vettle Mellum varit lite väl kärvänlig i sargkanten. Det första styr vi av på ett övertygande sätt, men efter en minut med Mellum på botbänken hittar Ager fram till Andersson på diagonalen och skottet sitter säkert högt i förstastolpen.

Annars är det en positiv förstaperiod från vår sida. Det är aggressivt i försvarsspelet, bra och tuffa närkamper och flera potenta spelvändningar som kunde ha resulterat. Underläge 0-1 är oavsett något vi kan leva med, vilket också periodpausen handlar om att förmedla. 

Andra perioden är inte gammal när Akerselva utökar till 0-2. Deras andra Andersson blir i princip frispelad av kapten Sundell i en kontring när vi inte följer med mannen på bortre stolpen. En snabb och välspelad kontring, men den skulle vi haft bättre kontroll på. 

Kort därefter tänds hemmahoppet då Henrik Bredli skyfflar in ett frislag bakom Johansson i bortamålet. När sedan Robin Norstrøm blir helt frispelad av Vettle Mellum i en spelvändning från vår sida är det helt jämnt i Lihallen, 2-2. Vi går dock till periodvila med ett tvåmålsunderläge efter att domarna på ett mycket märkligt sätt valt att inte blåsa för ett relativt uppenbart slag bakom vårt mål så Akerselva sedan gör mål på. Detta föranleder «vissa» protester från hemmalagets sida, främst från Falkeid i målet som får en rimlig utvisning för protest mot domslut. Efter matchen har de två ett kort samtal där de delar på ansvaret för situationen. Det kan vi inte annat än respektera. 

Stämningen från dessa två mål får sedan dominera de återstående minuterna fram till den sista periodpausen. Tacksamt nog är det bara knappa fyra minuter som återstår, annars hade det kunnat bli en tråkig upplevelse. Istället lyckas vi tillsammans vända upplevelsen och känslan inne i omklädningsrummet. Vi ser att vi har goda chanser att spela hem matchen. Vi behöver «bara» följa tre riktlinjer:

Håll käft mot domarna. Inte ett domslut ska vi kommentera. Blir vi frustrerade så tar vi ut det i spelet med hårdare insats i varje löpning och närkamp.
Spela enklare och rakare i mittzon. Vi tappar lite för mycket boll och tempo när vi inte är tydliga nog i spelet. 
Ta bollen på mål och utmana keepern. Under hela matchen har bollen ramlat rätt ner framför målvakten efter varje räddning. Våga ta avslut och följa upp på returerna.

Detta följer vi på ett övertygande sätt. Inte minst tar vi fler avslut och bortakeepern har uppenbara problem med det mesta som kommer framför honom. Perioden slutar 6-4 till oss och sammanlagt 8-8. Spelet präglas av lite väl mycket kontringar på kontringar och vi behöver bli bättre på att stänga mitten efter våra avslut. Men framförallt tar vi med oss en riktigt vass insats där vi faktiskt jobbar oss in i matchen och låter Akerselva bli laget som tvingas jaga kvitteringar.

Tidigare under säsongen har vi fått med oss två straffavgöranden. Vi har vunnit bägge, mot Harstad och Nor92. Idag är vi inte helt i slag vi bara omsätter en straff, Benjamin Belsten och Falkeid inte helt får tag på straffarna från Akerselva.

Men redan före matchen var vi på det klara med att det handlar mindre om att vinna och mer om att sätta de delar i spelet som vi önskar ha med oss in till slutspelet. Det fick vi se flera goda exempel på.

Dessvärre har vi under matchen skador på två spelare. Först Henrik Bredli som får en boll i ögat och tvingas vila några byten. Sedan Olav Falkeid efter drygt halva andra perioden. Det gör det svårt att spela på de tre forwardslinorna som vi inledde matchen med. Oavsett hur det kan se ut från läktaren och andra positioner så önskar vi alltid spela på «flest möjlig, mest möjlig». Undantaget en spelare fick i alla fall alla bidra på banan. Det är viktigt. Nu går vi in i slutspel och då kan det bli något annorlunda, även om ett förväntat högt tempo kommer att innebära goda möjligheter för flertalet. 

Kvartsfinalerna är klara och det ser ut som följer:

Tunet – Gjelleråsen
Slevik – Sarpsborg
Greåker – Sveiva
Akerselva – Grei

Inga stora överraskningar.

Vår kvartsfinalserie spelas enligt nedan:

1.kamp: Torsdag 10.03, kl 19:00 (Høyenhallen)
2. kamp: Lördag 12.03, kl 16:30 (Lihallen)
3. kamp: Mandag 14.03, kl 19:00 (Lihallen)
evt 4. kamp: Fredag 18.03, kl 19:00 (Lihallen)
evt 5. kamp: Lördag 19.03, kl 16:00 (Høyenhallen)

Så redan till torsdag drar vi igång. Det ska bli oerhört roligt att få leda laget in i kvartsfinaler mot klara vinnare av serieguldet. 

Forza GIF!

Samuel Rosenkvist
trener, herrer elite

 
 
 
← Regionscupen : 2 GULL og 1 SØLV !   |   Dåligt tryck i sista perioden avgjorde →