Fyra raka efter jul!

Gjelleråsen – Harstad, 10-4 (1-0, 5-1, 4-3)

Vi har inlett spelet efter jul som vi inledde säsongen, med fyra raka segrar. Det gör att vi behåller positionen i tabellen som för närvarande innebär en femteplats. Hur länge vi behåller den beror på vad Sveiva (tre poäng bakom oss) och Grei (sex bakom) väljer att göra framöver. Båda lagen har spelat stabilt i det sista och plockat bra med poäng. Vi tre har också på kort tid alla slagit Greåker som efter fyra raka förluster är ett av seriens formsvagaste. Mycket märkligt efter den hösten.

Vänder vi fokus till vår match idag var jag inför returmötet med Harstad inte helt övertygad om utgången. Vi har haft två undermåliga träningar efter urladdningen mot Greåker i veckan. I tillägg var Björn Lundgren, Christian Kragerud och Anders Mellum borta på grund av sociala åtaganden och sjukdom. Att vi dessutom sedan tidigare har Carl Bacolod och Edvin Eikland borta efter skadeproblem gör det att laget är ovanligt tunt.

Men det ger andra möjlighet att stå fram. Till spel på tolv spelare gör det lite knepigt att disponera spelarna på ett fungerande sätt. Vi önskar alltid att spela «flest möjlig, mest möjlig» utan att ge avkall på jakten efter minst tre poäng varje match. Vi landade i att spela med två backpar och två toppar tillsammans med tre forwardspar på mitten. Det ger det knepiga läget att vi under matchen växlar mellan konstellationer på banan. Inte optimalt, men idag är fokus på speltid för samtliga.

Några står fram på ett bra sätt. Mest övertygar han som har spelat minst. Eivind Brandeggen står för två mål och en assist, första poängen i Eliteserien. Belönas för det med priset som GIF’s bästa. Även Trym Stokland får utdelning när han är framme och distinkt trycker in en retur. Det är alltid roligt när «nya» spelare gör avtryck i matchprotokollet.

Annars är det inledningsvis en sömnig tillställning. Harstad har på grund av lång resa alltid dubbelmöten på de helger de har bortamatcher. Imorgon möter de således Fredrikstad och det är relativt uppenbart från matchens första stund att det är den matchen de fokuserar på denna helg. Det passar oss bra, inte minst då de väljer att inte starta med spöket i målet från matchen i Harstad, Jani Pyykkö, som då var fantastiskt bra.

Vi får ett stort bollinnehav men lyckas uträtta lite med det de första tjugo minuterna. Efter 15 min gör dagens tremålsskytt, Henrik Bredli, sitt första för dagen. Viktigt att få lite resultat med sig till paus. Kombinationen av något lågt bolltempo från vår sida och att Harstad ofta ligger väldigt bra i försvarspositionerna gör det svårt att skapa riktigt vassa lägen.

I andra får vi upp tempot, hittar lite bättre rörelser och inte minst tar fler avslut. Det resulterar omgående och inför sista leder vi med 6-1. Matchen är i praktiken över. Efter halva matchen får också Tommy Fjeldaas kliva in mellan stolparna. Viktigt att kunna ge honom möjligheten.

Sista perioden inleds på samma sätt och vi utökar till 8-1 innan matchbilden förändras. Olav Falkeid drar på sig en 2-10 min utvisning, vi får med oss några möjligheter i spel i numerärt överläge som vi inte utnyttjar. Sammantaget gör det att tempot i matchen blir något upphackat och det är vi som hanterar det sämst.

Tre raka mål där vi inte är helt intresserade av göra vårt bästa för att hjälpa Tommy ger ställningen 8-4 med tre minuter kvar av matchen. Segern är aldrig hotad, men det hade varit trevligt att kunna bjuda vår publik på en mer genuin insats över 60 minuter. Men med tio sekunder mellan målen i den avslutande spelminuten gör först Trym Stokland 9-4 och till sist Benjamin Belsten det tvåsiffriga 10-4 efter matchens vackraste anfall.

Det viktigaste idag var trots allt de tre poängen och att alla fick speltid.

En match återstår före VM-kvaluppehållet, Tunet borta i Høyenhallen på onsdag. Det ska bli en intressant utmaning. Spelmässigt var vi med stora delar av det första mötet i höst. En olycklig dubbelutvisning i första perioden gjorde att Tunet kunde rycka till en fyra-målsledning vi aldrig klarade av att hämta in. Det kommer att krävas en insats som liknar på den vi fick se mot Greåker i tisdags.

Förra säsongen hade vi 26 poäng efter 16 spelade matcher. I år har vi 32. Det nya, unga GIF gör det onekligen bra och fortsätter att överraska positivt. Men nu tar vi ledigt resten av helgen och satsar på att genomföra en bra träning på tisdag.