Forza Fighters

«En sådan seger till och jag är förlorad.»

Fredrikstad – Gjelleråsen, 6-7 (1-3, 3-2, 3-2)

Citatet ovan anses tillhöra kung Pyrrhus som år 280 f.v.t. vann en överraskande seger mot Romarna, med stora egna förluster som följd. Idag, nere i Rolvsøyhallen är vi i stora delar av matchen dåliga för att inte säga usla. Vi inleder tveksamt och det följer oss resten av matchen. Genomgående är vi slarviga med boll, har tveksamt fokus och gör så många egna misstag att Fredrikstad tillåts, mer än något annat, att ha kontakt matchen igenom.

Vi vinner första perioden och det enda målet från hemmalaget kommer när vi spelar med en man mindre efter ännu en påtagligt tveksam utvisning. Vi sätter upp ett tydligt försvarsspel och Fredrikstad får möjligheten efter en märkligt bolltapp i egen zon. Tre raka mål från vår sida gör att vi går till periodvila med ett övertag spelmässigt, mentalt och resultatmässigt. Det finns en förväntan att vi ska ta över mer och mer av spelet och ta hem segern programenligt.

Så blir det nu inte och misstagen haglar tätt. 1-3 blir till 3-3, vi gör två mål var där vi ligger i ledningen vid bägge tillfällena. Försvarsspelet i sig fungerar hyggligt, men det är passningar i egen zon som är dagens akilleshäl. Med bättre tålamod, noggrannhet och framförallt lite jävla insats i närkamperna hade detta aldrig blivit den täta tillställning som det utvecklades till. 

Men eländet till trots så finns det en stor tillit till lagets förmåga och för egen del är jag egentligen inte särskilt orolig. Vi tvingas gå ner på två formationer för att öka möjligheterna till att spela hem de tre poängen, vilket vi gör. En time-out med lite mindre än tio minuter kvar och ställningen 6-5 leder till ett tydligare fokus på planen och härifrån är det i princip vi som styr tillställningen. 6-6 kommer efter en forcering av dagens line-up-femma där Bjerknes bankar in bollen i öppet mål efter ett skott i stolpen av Belstens som ställer både målvakt och försvar. Detta med att «crush-the-fucking-net» som kanadensarna har praktiserat på is har vi haft lite problem med men här är vi tydliga och får utdelning. 

Motgångarna är inte bara de spelmässiga under matchen. Mot slutet får också supertalangen Olav Falkeid knäet vridet ur led. Det kommer på plats efter en stund men han är ute av spel och vi hoppas på ett snabbt «tillfrisknande» för en av de främsta utropstecknen under säsongen så långt. Idag bidrar han med två mål. Kapten Norstrøm är på nytt främsta målskytt med tre till protokollet. Viktigt, viktigt. 

En annan av dessa unga GIF-are som gör något av en succé är Anders Mellum. Det är också han som får sätta dit det oerhört viktiga 6-7 målet som innebär att vi reser hem genom snölandskapet med tre poäng i bagageluckan. Bakom detta mål ligger på nytt Björn Lundgren som står fram som en gigant på och vid sidan av banan. Av sju mål idag assisterar han till sex av dem. «Olav»-kedjan med Norstrøm, O Falkeid, A Mellum, Lundgren och Løvholm står bakom fem av målen. Ytterligare ett i PP. Samtidigt är man på nytt inne på flera av målen i egen bur, vilket är något vi får jobba vidare med. 

Vi vinner och de tre poängen vi tar med oss hem är idag det viktigaste. Det betyder att vi i alla fall tillfälligt återtar femteplatsen i tabellen. Men framöver väntar tuffast möjliga motstånd med Greåker redan på tisdag och sedan Harstad till lördag. Sen ramlar det på med Slevik, Tunet och Greåker på nytt innan vi avslutar seriespelet med en något mer överkomlig uppgift i treklövern Nor92, Sveiva och Akerselva. 

Dagens seger innebär att vi ligger tolv poäng före Sandnes på nionde plats och därtill en klart bättre målskillnad. Laget förlorade något överraskande stort, 13-4 borta mot Harstad kommer inte att kunna hota vår slutspelsplats. Med åtta omgångar kvar ska de vara glada om de får ihop sex poäng till de fjorton de har. För vår del handlar det därför redan nu om att fokusera på att hitta strukturen och grunderna till spelet som vi önskar prestera i kvartsfinalserien. Därtill handlar det om att göra det så svårt som möjligt för lagen på 1:a till 4:e plats att välja oss som motståndare. Det är ingen hemlighet att vi har en illa dold förhoppning om att möta Tunet. Men det är långt kvar tills dess och mycket innebandy att spela. 

Dagens främsta glädjeämne är att vi lyckades behålla lugnet och vända matchen till seger i Rolvsøy. På en nära andraplats kommer att vi under 51 minuter spelade på tre kedjor. Det är viktigt att flest möjligt spelar mest möjligt. Alla behöver utmaningen och uppgiften. Sedan ska vi inte glömma damlaget som idag krossar BMIL i Lihallen med hela 9-0!!! Fantastiskt roligt!

Nu tar vi en kort vila under det som återstår av helgen samt måndagen och satsar allt mot mötet med Greåker på tisdag. Det finns goda möjligheter till en god uppslutning på läktaren, något vi alltid uppskattar. Det är en oerhört svår uppgift. Greåker är säsongens bästa lag med 2,6 poäng/match. Vi kan dock garantera att vår prestation kommer att vara bättre än dagens. Det var i alla fall vad jag lovade coach Näsholm som återfanns på läktaren.

Samuel Rosenkvist
trener, herrer elite

← Iris Bjørnstad og Linh-Dan Nguyen til Polish Cup   |   Andreas tatt ut til Slovenia . →