Forza Fighters

GIF håller fast vid serietoppen

Gjelleråsen – Sandnes, 10-3 (3-0, 2-1, 5-2)

Nästan 200 åskådare hade letat sig fram till dagens match mot Stavangerlaget Sandnes IBK. Det är något fler än vår första hemmamatch och den trenden får gärna hålla i sig. Om dagens motståndare visste vi inte så mycket annat än att de ligger i en ganska låg 2-1-2, gärna går på kontringar och har en målvakt som alldeles nyss blev uttagen till landslagslägret om en månad.

Vi var före matchstart medvetna om att vi behövde komma upp i tempo på boll och fötter, som det brukar heta. De gånger så skedde så hade bortalaget det svårt i försvarsspelet. Uppdraget till spelarna var att sätta press på målet redan från start och de första bytena ta bollen på mål tidigt för att se hur Sandnes reagerar på det. Vi hittar inte riktigt spelet från start men kommer mer och mer in inövda spelmönster och chanserna radar upp sig. 

Ett bra scenario var att ta ledningen med 3 mål under de första 10 minuterna av matchen för att sedan kunna spela hem den övertygande. Nu tog den 11 minuter och 12 sekunder innan kapten Norstrøm gör mål i numerärt överläge och ställningen är just 3-0. 

Försvarsmässigt gör vi en övertygande inställning matchen igenom. Möjligen med undantag för de avslutande 10 minuterna då vi bytte både keeper och backar för att låta alla få speltid. Philip Rudningen gjorde ett inhopp redan förra säsongen borta mot Bækkelaget då han höll nollan i den avslutande perioden. Han är inte lika lyckosam denna gång, men det är definitvit en målvaktstalang som kommer att få fler chanser framöver. Roligt att se att publiken också uppskattar hans inhopp och ger honom en välkomnande applåd. 

Vi är idag 100%-iga i spel fyra mot fem och fem mot fyra. Det är glädjande. Mycket glädjande. I andra perioden spelar vi fortfarande bra och bara ett misstag i offensiv zon efter eget inslag från hörnet ger Sandnes en god kontringsmöjlighet. Falkeid är chanslös och vi har 5-1 med oss in i omklädningsrummet inför den avslutande perioden. 

Så långt under säsongen har vi haft vissa problem med att avsluta matcher. 1-4 och 1-4 är resultat från just våra tredje perioden i de två första matcherna mot Grei och Sarpsborg. Idag är vi dock betydligt bättre och det är bara lite nonchalans i försvarsarbetet tillsammans med något olyckliga ingripanden som gör att Sandnes tillåts reducera två gånger om. Hade vi gått för målskillnad på två formationer hade vi säkert kunnat jobba ikapp Tunet som i skrivande stund leder Eliteserien på lika många poäng som oss men tre måls bättre målskillnad. I år är det dock viktigare att låta så många spelare som möjligt få chansen att spela i den högsta ligan. Däremot kommer vi alltid att göra allt vi kan för att vinna matcher. Oavsett om det innebär att spela på 17 eller 7 spelare. Idag var dock alla bidragande till ett positivt spel och då blir det lättare. 

Vi har sagt det tidigare och säger det igen. Vi har en tacksam lottning och inledning på säsongen. Efter att ha klarat av att ta hem tre poäng mot både Grei, Sarpsborg och idag ett tippat lag på nedre halvan av tabellen, har vi kvar att möta Fredrikstad och Harstad innan de första fem omgångarna är färdigspelade. Det är på inget sätt några lätta matcher, några sådana finns det inte för oss i år. Men det är matcher där vi ska ha goda möjligheter att vinna. Om vi gör jobbet på rätt sätt. Om vi är ödmjuka inför uppgiften. Om vi vågar att spela med tempo och teknik som vi är bra på. Om vi fortsätter att våga tro på vår struktur och är disciplinerade matchen igenom. Om vi helt enkelt gör det vi är bra på. «Når vi gjør ting riktig, er vi gode!»

Idag är 94-femman med kapten Norstrøm, fyramålsskytten Bredli, Belsten, Buraas och Ekblom riktigt vassa. Sju av våra tio mål kommer från dem. Övriga målskyttar är som vanligt Björn Lundgren och mycket glädjande Mats Steinseth från mittlinjen. Anders Mellum ska finnas med där också men den har tydligen blivit bokfört som något annat. Det var väl inte snyggt nog, helt enkelt. 

På nytt är det ett trivsamt arrangemang i Lihallen och vi tackar alla inblandade. På lördag är höstlovet över och vi hoppas kunna introducera några av våra yngsta förmågor vid både inmarsch och som pausunderhållning. Det ser vi fram mot.

Nu väntar tre träningar och sedan Fredrikstad i Lihallen, lördag 10:e oktober. Vi hoppas fortsätta trenden med växande åskådarskara och går för över 200.

Från sargkanten med kärlek,

Samuel Rosenkvist
trener, herre elite

← Før kampen lørdag   |   Før kampen, Gjelleråsen – Sandnes →