Forza Fighters

Två raka segrar!

Sarpsborg – Gjelleråsen, 6-7 (2-4, 0-2, 1-4).

Det är alltid något knepigt med vardagsmatcher i Østfold. Fredagar första dagen på höstlovet är inget undantag. Men vi möter samstämmigt upp på plats i Skjeberghallen senast en timme före matchstart. Det är en känsla av avslappnad förväntan i luften, som är påtagligt positiv. 

Veckans träningar har varierat något i insats där framförallt försvarsspelet har sett riktigt vasst ut. Vi bygger gärna laget bakifrån utifrån tanken att det är lättare att vinna matcher på ett bra försvarsspel än ett bra anfallsspel. Idag lyckas vi kombinera dessa två på ett än tydligare sätt en mot Grei senast. 

Sarpsborg har inför säsongen bytt både tränare och spelare. Det gör det svårt att ha en tydlig förväntan av vad som kan komma att ske på planen. Några väl valda tankar från personer med insyn ger dock att vi har matchplanen klar och spelarna «hör och lyder».

Just det är för mig oerhört viktigt. Laget är villiga att lyssna och lära. Så långt är effekten oerhört positiv. Vi har en tydlig struktur i både försvar och anfall vilket gör det lättare att improvisera. Jag är påtagligt nöjd med hur laget har tacklat uppgiften så långt. 

Efter två matcher har vi sex poäng och därmed full pott. Det var det inte många som trodde inför seriestarten. Det har blivit onödigt jämnt så långt med två 7-6 segrar. Ser vi till de första 30 minuterna i båda matcherna så har istället en sammanlagd målskillnad på hela 12-3, vilket är otroligt bra. 

Det visar också p vad vi behöver träna på framöver. I bägge matcherna så långt har vi faktiskt dominerat matchbilden och har haft möjligheter att stänga matcherna redan i andra perioden. Det visar sig dock att bristen på rutin blir tydligare ju längre matcherna går och ju hårdare press vi utsätts för. 

Både Grei och Sarpsborg har goda skyttar, när de får utrymme blir det genast svårare för oss. I tillägg har vi på nytt svårt att spela oss ur pressade situationer vilket kan komma att bli avgörande. Idag spelar vi bättre i 50 minuter mot 30 i matchen mot Grei. Den match vi sätter spelet och strukturen i 60 minuter kommer vi att kunna defilera mot slutsignal. 

Men det handlar om att fortsätta jobba med stor ödmjukhet och respekt för motståndarna. Vi har en något tacksam lottning med två tänkta «mitten-lag» som start som följs av tre matcher mot tippade bottenlag. För oss handlar det om en sak framöver, till både träning och match: att jobba rätt, strukturerat och träna systematiskt. 

Förutom dagens tre poäng är det några saker som gläder mig som tränare extra mycket. Varje träning inför match spelar formationerna om rätten att starta matchen, så kallad «line-up». I torsdags var det vår tredjefemma som vann det uppdraget och vi startade därför på tre formationer. Att vi kunde spela på tre femmor fram till de avslutande 5-6 minuterna är något som är mycket bra, trivsamt och viktigt. 

När det började blåsa lite snålt runt Falkeid i målet mot slutet av matchen föll valet på att gå ner på två femmor och prioritera dem som jag ansåg skulle hantera det tuffare närkampsspelet bäst. Rätt eller inte, matchen vanns, tre poäng hämtades hem och vi ligger i skrivande stund på en andraplats i tabellen. där kommer vi inte vara kvar när omgångens alla matcher räknas in, men det spelar mindre roll i nuläget. 

Det är flera som gör en bra insats idag. Audun Hovin spelar sin första match i Eliteserien. Tillbaka på backplats efter det att Henrik Gulbrandsen skadats på torsdagsträningen. Han spelar enkelt och moget och är mer eller mindre felfri i matchen. Kapten Robin Norstrøm gör leder på nytt laget lika mycket på plan som vid sidan av den. Hans «94-kedja» tillsammans med Bredli och Belsten står idag för fem av sju mål. Imponerande. 

Andreas Falkeid har i vårt mål blivit den storspelande målvakt som vi hoppats på och behöver. Att plötsligt vara en av de äldre spelarna med det ansvar det avkräver har lyft även honom. Annars är det just tredjefemmans insats som vi tar med oss. Idag sätter de försvarsspelet på ett föredömligt sätt tillsammans med några riktigt vassa spelvändningar. 

Det visar bara att vi är kapabla att oftare spela på fler spelare, något som kommer att vara viktigt under säsongen. Sedan kommer det som alltid av avgöras inför och under varje enskild match vad som vi anser vara bäst för att maximera våra vinstmöjligheter. 

Än en gång kan vi inte annat än att visa vår uppskattning för det stöd vi har från läktarhåll. Närmare 30 stycken som representerar de grön-svarta på plats en fredagskväll. Imponerande. 

Nu väntar två träningar inför nästa hemmamatch mot Sandnes lördag 3:e oktober. Vi kommer till match stärkta av två raka vinster. Men medvetna om att det kommer att krävas en ny stark laginsats för att ha möjligheten att lägga ännu en seger för våra fötter. 


Från sargkanten, med kärlek

Samuel Rosenkvist
trener, herrer elite

 

← Norstrøm/Falkeid tatt ut på samling . (uttak 4 nasjoners i Danmark )   |   Før kampen fredag →