Forza Fighters

«GIF-cupen» – nya steg i rätt riktning

Tidigare idag spelades en försäsongscup i Lihallen. Vi i Gjelleråsen stod som värdar där Akerselva, Sveiva och Tunet var inbjudna. Sex matcher spelades i 2×20 minuter och för vårt unga lag skulle det bli en intressant värdemätare mot norskt motstånd efter förra helgen i Karlstad.

Det börjar inte helt bra då både Björn Lundgren och Adam Ekblom tvingas utgå på grund av sjukdom. Det innebar att Eivind Brandeggen och Mats Steinseth fick ta ett större ansvar och båda löste det på ett mycket positivt sätt.

Första matchen mot Akerselva blev tidigt en intressant tillställning. Akerselva har skrapat ihop ett relativt namnkunnigt lag och siktar enligt egen utsago på att utmana om platserna högt upp i serien. Det var säkerligen något ovant att se tidigare GIF-kaptenen Mads Rongsjord i den vita dräkten. Akerselva har i tillägg tagit med sig Anton Eliasson, Hans Wilhelmsen och Mattias Mattsson från förra säsongens Gjelleråsen. De två sistnämnda deltog inte idag.

Vi visar från första tekning av vi definitivt har något mycket positivt på gång i årets elitserie. Matcherna i Kallsta Open tvingade oss att spela i ett högre tempo än vi gjort tidigare. Vi lyckades relativt bra att upprätthålla det och det gav oss gott om tid med bollen när vi satte spelvändningarna. Spelet i övrigt var övertygande mot ett något underpresterande Akerselva.

Efter två mål i spel i numerärt överläge (varav ett från inhoppande Ekblom) och två från en mycket välspelande Edvin Eikland i favoritposition slutar matchen med starka 4-0. Vi visar att vi definitivt håller för de utmaningar som väntar i årets elitserie.

Efter en lunch signerad sportchef Thor Dag Falkeid är vi redo för nästa utmaning, Tunet. Vi är medvetna om att tempot kommer att vara högre och att vi kommer att behöva vara betydligt tydligare i egen zon för att upprätthålla spelkvalitén. Vi börjar på sämst tänkbara sätt. Det är oklart om det handlar om respekt för namnkunniga motståndare eller nonchalans, men vi ligger under med två mål relativt snart.

Spelet tar sig ju längre matchen går och trots att matchtavlan visar 1-4 så har vi börjat återerövra spelet. Vi kommer allt bättre i våra positioner och vågar spela det som kommer att vara vårt signum under säsongen – en teknisk och tempostark innebandy.

Tunet får några möjligtvis billiga utvisningar med sig och där är de duktiga. I tillägg ett självmål, men trots det så håller vi jämna steg både på banan och i målprotokollet. En vacker straff av Olav Falkeid innan Tunet gör sitt och matchens sista. Tunet vinner med 5-6 men det är inget resultat som skrämmer. Snarar visar vi på nytt att vi kan vara med och utmana topplagen i Norge.

Vi avslutar dagen mot Sveiva. Något trötta fötter och huvuden gör att vi inte helt får ut det vi hoppas sett till spelet. Tempot är lägre än vår tidigare match mot Tunet och det ger att vi har lite lättare att kontrollera matchbilden. Vi skapar några vassa lägen men får inte helt till det. Matchen slutar dock med en seger, 3-2, efter ett matchvinnande mål av Erlend Bjerknes. Ett distinkt handledsskott i bortre krysset.

Som lag står vi fram på ett övertygande positivt sätt. Det finns naturligtvis en del att förbättra, men strukturen finns där, tålamodet och disciplinen. Vi vill spela en teknisk och fartfylld innebandy och när vi gör det ser vi att vi utmanar de flesta.

Idag är Andreas Falkeid i målet och kapten Robin Norstrøm riktigt, riktigt vassa. Falkeid spikar stundtals igen och att «hålla nollan» är alltid en upplevelse. Kapten Norstrøm gör ett oerhört jobb på banan och leder laget lika övertygande innanför sargen som i omklädningsrummet.

Med tre spelade matcher och resultaten:
GIF – Akerselva, 4-0
Tunet – GIF, 6-5
Sveiva – GIF, 2-3
måste vi säga oss vara nöjda. Från läktarhåll är det flera som är positivt överraskade av resultaten. Några väldigt överraskande.

Det är också trivsamt att höra från de andra lagen att de tycker vi gör en intressant satsning. Vi  kan bara hålla med.

Än en gång uppskattar vi att det är flera som följer oss från läktaren. Till sist kan vi inte undgå, efter en dag som denna, att rikta ett särskilt tack till de som gör det lättare för oss att fokusera på innebandyn. Sverre Stokland och Terje Andersen som ser till att allt i hallen fungerar på bästa sätt. Idag med hjälp av Jonas och Marius i «sekket». Thor Dag Falkeid som levererar maten och håller laget under sina vingar.

I tillägg är jag personligen mycket glad och tacksam över att John Hansen har kommit med runt elitelaget. Han gör ett fantastiskt uppoffrande arbete som bidrar till påtagligt god stämning och att saker och ting «bara fungerar».

Vi hoppas få till en sista träningsmatch mot Haugerud före seriepremiären. Vi har anledning att återkomma till var och när.

«Ny sesong, nye muligheter!»

Samuel Rosenkvist
Trener, Herrer Elite

← Før kampen lørdag!   |   Kallsta Open 2015 →