Forza Fighters

«Ny sesong, nye muligheter!»

Det är parollen som vi inleder träningen säsongen 2015/2016 med. Det är stora förändringar i spelartruppen vilket kan ses som oroande. Det var tidigt aviserat att Wendelstig, Wilhelmsen, Midtsveen och Texnes skulle sluta efter säsongen. Det var på gång redan säsongen innan men de valde att stanna ett år till. I tillägg tackades även Engmann av för spel med elitlaget. Han fortsätter dock tacksamt att representera GIF’s färger i Herrer2. Ett lag som i år blir viktigare än på länge då det är ett sätt för föreningen att fånga upp de talangfulla juniorerna som blir för gamla för juniorspel.

När vi tappade de ovan nämnda fem spelarna och hade svårt att ersätta dem skapade det vissa följdmigrationer. Vi hade samtal med flera tongivande spelare i elitserien, men samtliga valde andra föreningar. Det stod då relativt klart att vi inte skulle kunna utmana om en plats i NM-finalen, något som vi har haft ett bra lag nog för att göra de senaste två säsongerna. Dessvärre har vi stupat i semi mot suveräna Slevik. Med detta så valde ytterligare spelare att byta klubb, dels av sportsliga skäl, dels av sociala.

Det betyder att vi återfinner Rognlien i Tunet, Eliasson och Rongsjord i Akerselva och Nordli återvände till Sveiva. I tillägg har Mattsson aviserat att han känner sig relativt klar med innebandy. Sammantaget är detta något som liknar en folkvandring av episka proportioner. Vi kan bara önska dem lycka till. Att samtliga bara har positiva saker att säga om sin tid i GIF, med laget och med mig är viktigt. Att lämna för att man önskar något annat är självklart helt rimligt. Om man lämnade för att man bara ville komma bort är något helt annat.

Vi kommer därför att komma till start med ett ungt lag. Snudd på väldigt ungt. Vi har några återvändare i Belsten och Bredli, plockar upp tre, fyra juniorer som under säsongen fick vara med och bidra. Bland dessa finns framförallt Anders Mellum, som i slutspelet mot Sarpsborg och Slevik visade att han definitivt vill vara med och bidra, och Olav Falkeid som blir bättre för varje träning och match. Bägge dessa har en påtaglig potential och vi hoppas mycket på deras första säsong i elitserien.

Eikland har varit med ett tag men fått lite utrymme på grund av oerhörd tuff konkurrens på centerplats. Men han har visat ambition, tålamod och ett stort hjärta vilket kommer att löna sig. Får han ordning på delar i sitt spel som behöver utvecklas har han alla förutsättningar för att bli en storspelare i grönt.

Falkeid i målet är beredd att göra det han kan för att möjliggöra en bra säsong. Han kommer att bli oerhört viktigt i vårt spel och kan bli än bättre. Det handlar om att sätta grunderna än tydligare. Falkeid är en noggrann målvakt med skyhöga ambitioner. Säsongen som väntar kan bli en möjlighet att utveckla framförallt den mentala styrkan och han kommer att få chans på chans att agera matchvinnare.

Att Norstrøm och Lundgren stannar är viktigt. Två spelare som kommer att få väl framskjutna roller som vi lutar oss mot, i båda planhalvorna. Norstrøm hade en god utveckling under säsongen där han fick spela i den mest taktiskt orienterade formationen. Hans insats under den inledande löpträningen i maj/juni var inget annat än imponerande.

Andra spelare som kommer att få synas mer är Løvholm, Stokland, Buraas och Mellum. Det ska bli intnressant at kunna ge dem större ansvar och se hur de tacklar det. Sammantaget är vi ett talangfullt lag med en hög teknisk nivå. Vi kommer att utmanas framförallt på det taktiska, men där ska vi sätta ett försvarsspel som bygger på det kända och ett fartfyllt och tekniskt anfallsspel. Om laget är villiga att lägga ner tid och hjärta på innebandyn har vi på sikt ett lag som på nytt kommer att utmana om NM-final. Vi är i nuläget två-tre år från den horisonten. Det finns inga genvägar, men hårt och dedikerat arbete kan möjliggöra det.

Ett steg på vägen är vårt så långt enda nyförvärv. Adam Ekblom från FBI Tullinge har valt att komma till oss och det är vi oerhört glada för. Ekblom är en välspelande och fysisk stark back med ett skott som kommer att sätta spår i många målvakter. Han var en starkt bidragande del i att Tullinge tog sig hela vägen till avgörande kvalspel till Allsvenskan. Vi hälsar honom varmt välkommen!

Utmaningen för laget är framförallt på ett mentalt plan. Orkar vi ta stryk och fortsätta jobba på våra principer och tro på det vi gör? Det kommer att bli en stenhård utmaning säsongen som väntar. Från styrelsens sida är uppdraget att hålla oss kvar i elitserien. Målet måste vara en plats i slutspelet även om det blir tuffare i år med en utökad elitserie till tolv lag. Skulle det se riktigt illa ut runt jul har framförallt två spelare sagt sig vara mer än villiga att på nytt dra på sig den gröna tröjan. Det är bra att ha med sig.

För egen del är det oerhört intressant och utmanande att ta mig an säsongen. Kan vi gräva fram en stenhård ambition kan vi överraska flera lag. Hårt arbete, hårt arbete och hårt arbete. Det finns inga genvägar. Vi inleder om drygt fyra timmar. Förväntningarna är höga!

«Ny sesong, nye muligheter!»

Samuel Rosenkvist
Trener, Herrer Elite

← Träningarna har inletts – ny lagkapten!   |   Norstrøm/Falkeid innkalt til VIKINGEN !! →