Forza Fighters

3. Semifinale: Slevik – Gjelleråsen 11-4 (3-3, 3-1, 5-0)

Efter en något påtaglig förlust nere i Gressvikhallen för några timmar sedan står vi inför en formidabel uppgift. Det är något av en uppförsbacke när vi nu tar påskledigt och återvänder till semifinal fyra på tisdag den 7:e april.

Andra som har haft en formidabel uppgift när det kommer till uppförsbackar var Sisyfos. Enligt legenden motsatte han sig gudarna och fick straffet att rulla en sten uppför en kulle. Varje gång han till slut fick upp stenen rullade den ner till botten igen och han hade bara att vandra ner, sätta axeln till stenen, andas in och rulla upp skiten igen. Detta i evighet.

Om detta har det skrivits mycket och liknelserna haglar. Några gånger på ett relevant sätt andra, som i detta försök till reflektion så haltar det betänkligt. Nobelpristagaren Albert Camus har förmodligen gjort en av de bättre analyserna. Inte minst uppskattar jag hans tanke på att Sisyfos trots sitt oerhört enahanda, påfrestande och aldrig upphörande arbete är lycklig.

Lyckan finner han i insikten om att han gör sitt yttersta oavsett situationen. Skulle han börja tänka på att han har tusen och åter tusen av stenar att rulla upp blir han förmodligen galen. Men det enda som betyder något är att han sätter axeln till och rullar stenjäveln (ursäkta franskan) några centimeter uppför kullen. Det handlar om att hantera kampen här och nu.

Eller som Tony Lynch uttrycker det: «Yesterday is gone, tomorrow has not yet come. We have only today, let us begin.» Vi började också bra. Som vi har gjort varje match i semifinalserien så långt. Vi tar ledningen och spelar stabilt. Vi hade vissa problem med delar av Sleviks spel. Några förändringar i formationerna där vi får upp Hansa och Björn i banan som tänkta targetspelare samt får ner Mattsson och in med Thomas Aas som backar för att få fart på bollen i ett tidigare skede.

Den höga press som Slevik var så lyckosamma med i Lihallen styr vi bort på ett övertygande sätt. Vi har en matchplan som vi tar till oss och fullföljer i två perioder. Det är en styrka och det tar i med oss. Idag är det framförallt spelet i numerärt under- och överläge som vinner matchen för Slevik. De är riktigt vassa på det och vi kan bara gratulera till en väl genomförd match.

Första matchen stängde vi helt i spel fyra mot fem och var övertygande i det motsatta. Idag får Slevik utdelning på sitt numerära övertag och lyckas betydligt bättre i spel med en man mindre. Det blir till del matchavgörande. För när de relativt tidigt i den avslutande perioden får sätta in 7-4 och 8-4 är matchen avgjord. Hjalmarsson bjuder på en fin liten gliring när han i detta skede smyger förbi båset och väser fram att «you have not seen the force of the dark side». Sådant uppskattas.

I spel fem mot fem håller vi jämna steg med hemmalaget och det vi vill uppnå gör vi också. Det gläder en tränare. Dessvärre får Slevik några «enkla» mål och det har vi inte råd med. Vi behöver spela på den övre skalan av vår förmåga för att på allvar utmana. Idag gör vi det i två perioder. Sedan orkar vi helt enkelt inte längre. Slevik är helt enkelt bättre tränade och har en bredd i laget som fäller avgörande gång efter annan. Att de vinner den sista perioden med 5-0 är egentligen bara av akademisk betydelse. Vi får en möjlighet att spela på samtliga och det har alltid ett värde.

Men kullar är till för att bestigas. Stenar finns där för att rullas upp till krönet. Vi är fortfarande med i semifinalserien och varje match lever sitt eget liv, som det heter. Påskupphållet är något märkligt men kommer förmodligen vara viktigare för oss än för Slevik. Säsongens sista match i Lihallen blir oerhört viktig. Förlust och säsongen är över. Seger och allt är öppet till torsdagens sista semifinal i Gressvik.

Annars fullbordas dagen på ett övertygande sätt när jag går ut från den lokala söndagsöppna Kiwi-butiken. En dam försöker parkera bredvid min bil och korrigerar sig några gånger innan hon med kraft backar in i min bil. Bara att tacka och ta emot.

Till sist hoppas vi  att det går bra med Jonas Magnussen som råkade ut för ett rejält olyckligt benbrott i en närkamp där spelare faller över varandra.

Vi tillönskar er en glad påsk och hoppas på en sista fantastisk publikinsats i Lihallen på tisdag, 7:e april kl 19.

Från sargkanten, med kärlek!

Samuel Rosenkvist
Trener, Gjelleråsen IF

← VM tropp for U19-menn   |   Dramatikk i Mjøndalshallen da G16 gikk til NM Finale !!! →