Forza Fighters

1. Semifinale: Slevik – Gjelleråsen, 5-6 (3-3,1-2, 1-1)

Det har varit mycket snack om ett «David mot Goliat»-fenomen i vår semifinalserie mot Slevik i årets slutspel. Runt om på sidor, bloggar och tänkare har Slevik målats upp som storfavoriter. Inte minst hos spelbolagen som gav oss oerhört små chanser ikväll när vi gästade Gressvikhallen i det första mötet i kampen om en plats i NM-finalen.

Det är en förståelig bild som målas fram. Vi har inte varit särskilt vassa i spelet fram till jul, i vanlig ordning, och därefter kommit i allt bättre slag. Problemet har länge varit att vi möjligtvis fortfarande inte riktigt vet hur bra vi är och kan vara när vi spelar som vi kan, vill och ska göra. Ikväll gör i mycket rätt och då har alla lag, även Slevik på sin hemmabana, problem med att möta oss.

Det ska sägas att det smällde en del i stolparna nere hos Falkeid, framförallt under andra halvan av matchen. Men det kan inte vi be om ursäkt för. De fick väl också med sig några billiga mål i inledningen så det kan vi  låta vara. Vi har inför mötet med Slevik vart tydligare i formationerna om vad vi söker i spelet såväl med som utan boll. Som tränare är det oerhört glädjande att se det ansvar som spelarna själva tar när det gäller att styra upp situationen, när vi tillsammans kommer fram till vad som behöver göras och inte minst se att vi också följer vår «game-plan».

Jag har aldrig varit någon som tar «cred» för lagets framgångar. Det här är utan tvekan lagets prestation och seger. Faktum är att ju mindre min roll är, desto bättre är det. Det kräver dock ett kollektiv och individer som är mogna ansvaret, har förmågan att vi tillsammans drar upp riktlinjer för vad vi vill uppnå och sedan genomföra det. Det är naturligtvis så att framgång ger en god och stark självkänsla. Vi är denna säsong betydligt bättre lag i detta avseendet. Att få in spelare som Mattsson, Eliasson och Rognlien (som kom sent förra säsongen) underlättar. Att dessutom ha Wilhelmsen, Wendelstig och kapten Rongsjord är oerhört viktigt. Positiva kravställare som leder med exempel.

Överlag gör vi det bra i matchen sett till spelet. Har fortfarande vissa problem att spela oss ur Sleviks höga press som taktiskt sett inte är helt övertygande. Vi missar lite väl mycket passningar och tappar enkla bollar även när vi är oattackerade. Tacksamt nog förmår inte Slevik ikväll att helt utnyttja dessa situationer. Spel i numerärt underläge är riktigt bra. Slevik får två möjligheter men går tomhänta därirån. Det sker inte ofta. Åt andra hållet gör vi mål på bägge våra möjligheter i spel i numerärt överläge. 100%-iga i «special team». Det är matchavgörande.

Vi gör en bra match men det finns fortfarande en hel del vi kan och bör förbättra till den andra semifinalen redan imorgon. Vi tappar lite fokus på strukturen, kan utmana rakare på mål och hålla på bollen oftare och längre. Inte minst i andra perioden kastar vi bort bollen väl enkelt vilket gör att vi tvingas till att jaga i försvar.

Tanken till matchen hemma i Lihallen är att styra matchen tydligare med boll. Utan boll, i det defensiva arbetet, är vi idag bättre än på länge sett över 60 minuter. Det krävs. Men vi gör ingen stormatch på något sätt. Vi gör en bra match. Idag räcker det. Slevik är i ledningen endast två minuter av matchen. De gör 4-3 efter 28 minuters spel men Hansa Wilhelmsen kvitterar kort därefter. I övrigt är det vi som hela tiden ligger steget före i matchprotokollet. Så får det gärna fortsätta även framöver.

Slevik må fortfarande vara favoriter hos många till att gå vidare till NM-finalen. Men vi vet vad vi kan. Vi vet vilken potential som finns i laget. Vi vet vad vi kan prestera. Det räcker för oss. Det är ingen öppen väg till finalen. Men vi har tagit ett steg mot den som få utanför vårt omklädningsrum trodde var möjligt. Det är inget David-mot-Goliat-scenario som ligger framför oss. Att andra tror det gör inte så mycket.

Falkeid i målet är idag riktigt vass. Det behöver vi. Han får också kvällens pris för bäste man på GIF. Välförtjänt. På nytt kommer vi in från bänken och bidrar. Någon på ett enstaka byte, andra på fler. Oavsett så är det en oerhört viktig del av vårt spel de senaste matcherna.

Men det är en match redan om mindre än 20 timmar. Så det får räcka för nu. Kom gärna och stötta oss från läktaren när vi ska göra en än bättre match och försöka sätta Slevik «i brygga». Det blir inte mycket roligare än så här.

Forza GIF!

Samuel Rosenkvist
Trener, Gjelleråsen IF

← 2. Semifinale: Gjelleråsen – Slevik, 3-8 (2-1, 1-5, 0-2)   |   Kampoppsett for semifinaler →