Forza Fighters

3. KV: Gjelleråsen – Sarpsborg, 8-5 (0-4, 3-1, 5-0)

Vi är klara för semifinal. På nytt mot Slevik. Så långt, så bra.

Det som skulle visa sig vara den sista kvartsfinalen inleddes på sämsta tänkbara sätt. Den oerhört goda strukturen från matchen i Sarpsborg senast är som bortblåst, framförallt när det gäller formationen med kapten Rongsjord i spetsen. De är osedvanligt slarviga både när det kommer till uppspel där bolltapp efter bolltapp kan föras till statistiken. När det därtill kombineras med vissa problem i försvarsstrukturen och aggressivitet framför eget mål, ja då har Sarpsborg inga större problem att gå i från till en fyramålsledning efter de första spelade tjugo minuterna.

Eliasson-femman gör det betydligt bättre i försvarsspelet och fortsätter att utmana framåt. Det är ett under att inte något av avsluten hittar in i nätmaskorna bakom en stundtals överspelad Sarpsborg-keeper. Vi drar också på oss matchens första utvisning på ett slag av Rognlien. Det kan vi ha överseende med men problemet är att den typen av slag hittar vi både innan och efter denna utvisning som inte får samma resultat. Just denna inkonsekvens gör det svårt för spelarna att hitta nivån.

Det bör sägas att vi i matchen hamnar på den mindre förfördelade sidan när insatsen ska summeras. Det är inte så att någon av utvisningarna i matchen är felaktiga, men bedömningen är inkonsekvent. Eliasson hade gott kunnat få med sig en utvisning efter sitt hemjobb där en Sarpsborgspelare blir något omilt behandlad i ryggen. Wendelstig har några tveksamma brytningar som domarna släpper helt som ligger väl i par med Rognliens utvisning. Men vi låter Sarpsborg fokusera på domarinsatsen. Vi får inte gjort något med den och kan bara jobba vidare mot semifinalen.

Att säga att vi kommer ut som ett nytt lag efter den första periodvilan vore att hantera sanningen något tveksamt. Vi fortsätter att vara tveksamma med boll i egen zon även om vi börjar bli än hetare framför motståndarnas må. Nollan spräcker vi efter knappt fem minuter av andra perioden. Midtsveen hänger upp en backhand med så mjuka handleder att Kari Traa har sagt sig villig att ge honom ett konsultuppdrag till kommande tvättmedel för ull.

Härifrån och in är det vi som styr matchen. Sarpsborg har fortsatt flera goda möjligheter, men vi blir bättre och bättre på att styra undan framför eget mål och Falkeid får bättre hjälp. När sedan Sarpsborg drabbas av två utvisningar tätt på varandra får vi möjlighet till spel fem mot tre. Vi har de sista matcherna reclaimat vårt spel i PP och det tar inte ens en sekund innan Norstrøm gör som mot Slevik sist. Skott direkt efter frislag och klockan hinner inte flytta sig innan det står 2-5 på tavlan. Dessvärre är samme Norstrøm något orutinerad när han får en egen utvisning för avstånd 13 sekunder senare.

Men vi har återfått momentum i matchen och med fem minuter kvar att spela av den mittersta perioden gör Eliasson det han gör bäst, hänger en kasse från högt slott. 3-5 står sig perioden ut och vi har i alla fall halverat bortalagets ledning. Det är något lättare tongångar i omklädningsrummet och laget är fast beslutna att ta de ytterligare stegen som vi vet att vår kapacitet tillåter.

Vi trampar igång på allvar några minuter in i tredje. Lundgren bågar sig fram till ett skottläge och smeker in ytterligare en reducering via stolpen. När Bacolod sedan tråcklar in en boll vid förstastolpen efter ännu en fantastisk offensiv löpning börjar Sarpsborgförsvaret att rämna betydligt. Amundsen gör ditt för att mana på sina medspelare. Bara sex sekunder senare gör Eliasson sitt andra mål, relativt omarkerad i slottet och vi leder matchen för första gången.

Ur intet kommer det ännu en Sarpsborgutvisning, för protest. Som tränare är man inte helt nöjd med det valet i den situationen. Sarp tar samtidigt en time-out vilket gör att vårt PP får snacka ihop sig. Dagens «giffare», Eliasson tillåts stå i slottet och vänta och vänta. Till slut hittar Midtsveen honom från bakom förlängd mållinje och sju raka mål från de gröna gör att ställningen är 7-5 till ett markant jubel från läktaren.

Sarpsborg får kort, mycket kort därefter ännu en utvisning för att påverka spelet med handen. De två minuterna spelas mest av och matchens sista mål kommer minuten efter det att Sarpingarna blivit fulltaliga. Wilhelmsen får omsätta en av sina chanser i matchen och 8-5 med åtta minuter kvar att spela gör att saken är i princip klar. Inte minst med tanke på att försvarsspelet nu är betydligt mer intakt och avsluten från de vitklädda blir enklare att hantera för Falkeid i hemmamålet.

Målvakt ut från bortalaget tidigt i matchen och försöken intensifieras. Det sista som sker i matchprotokollet är att Sarpsborg drar på sig ännu en  utvisning för felaktigt byte när målvakten är lite snabbare in än spelaren är ut, eller möjligtvis tvärtom. Även denna rullas av och bara en dryg minut återstår av matchen. Det ska sägas att Sarpsborg hade några riktigt vassa avslut i slutskedet varav en i kryssribban och något skott som smiter tätt, tätt utanför. Möjligtvis balanseras det av effektiviteten i första perioden, men det låter vi de som tror på karma avgöra.

Slutsignalen går och matchen är vunnen. Tre raka segrar som vi  hade trott och hoppats på även om vi hade påtagliga problem i både förstaperioderna på hemmaplan. Vi har en kollektiv styrka och en förmåga som dock inte låter sig nedslås av lite motgångar i matchinledelsen. Tacksamt.

Nu väntar Slevik i semifinal. Det har påståtts att de hellre möter oss över fem matcher än i en eventuell final. Vi får ta det som en komplimang och göra vårt yttersta för att förbättra resultatet från fjolårets matchserie där vi vann den andra och länge, länge hade ett oavgjort resultat på gång i den fjärde. Möjlig första match i Gressvikhallen redan på lördag. Vi återkommer i ärendet.

Till slut måste vi på nytt tacka den publik som valde att besöka Lihallen en tisdagskväll. Riktigt god uppslutning. Tillsammans med inramningen av pojkar -07 som deltog på inmarsch och hade en uppvisningsmatch i första periodepausen blev det en särdeles lyckad afton.

Kampen om en plats i NM-finalen fortsätter. Vi är ett bättre lag än förra säsongen och vi ser fram mot att mäta krafterna mot de tre senaste säsongernas vinnare av NM-guld.

Samuel Rosenkvist
Trener, Gjelleråsen IF

← Kampoppsett for semifinaler   |   NM-kvartfinaler, Herrer →