Forza Fighters

1. KV: Gjelleråsen – Sarpsborg, 7-6 (1-3, 2-1, 4-2)

Vi fattar oss kort. För en gångs skull och börjar med det viktigaste – vi vinner den första kvartsfinalen. Det finns inget viktigare än att vinna ett slutspel och det spelar ingen roll hur det sker. Att det sker, det är vårt huvudsakliga fokus. Däremot finns det delar i vårt spel som ökar respektive minskar möjligheterna till seger.

Ett klassisks företagsekonomiskt planeringshjälpmedel är den så kallade SWOT-analysen. Den används med fördel när det kommer till en strategisk översyn. Det kan handla om att implementera ett nytt handelssystem, få ut en ny produkt på marknaden eller rekrytera en ny avdelningschef.

En SWOT-analys kan också användas på en organisation, en enskild individ eller varför inte ett idrottslag, säg Gjelleråsen IF:s herrlag i innebandy. SWOT är en akronym på de engelska orden Strength, Weaknesses, Opportunities och Threats. På ren svenska översätts det hjälpligt till «Styrkor», «Svagheter», «Möjligheter» och «Hot».

Styrkor och svagheter har med den egna kapaciteten att göra, sådant som vi är bra eller mindre bra på. Möjligheter och hot i relation till omvärlden, exempelvis lågkonjunktur eller konkurrenternas innovationer. Det är väl ingen hemlighet i norsk innebandy när det kommer till GIF:s SWOT, så vi avger knappast några större hemligheter. Men det kan vara intressant att se på matchen och kvartsfinalserien utifrån ett SWOT-perspektiv. Eller ja, jag kan tycka det. Det är möjligtvis en «Svaghet» av mig att tro att andra gör det eller ett «Hot» mot den fortsatta besöksstatistiken på föreningens hemsida…

Styrkor: Vi är ett spelande lag som trivs lika bra i etablerat anfall som uppställt försvar. Vi har en påtaglig styrka i strukturen och disciplinen. När vi parar det med tålamod i att jobba klart situationen så är vi svåra att utmana. Vi har ett stort tekniskt kunnande som möjliggör en positiv innebandy, samtidigt som vi inte är rädda för att upprätthålla en destruktiv defensiv. Vi har flera goda skyttar och genombrottsspelare som producerar. Därtill levererar vi från flera spelare. Andra lag har sina typiska poänggörare. Vi har många som kan och vill avgöra. Även om vi i slutspelet kommer att spela mycket på två formationer har vi spelare på bänken som alltid är beredda att gå in och göra ett gott jobb. Idag symboliseras det genom bröderna Mellum som får förtroende och gör mål. Det är alltid glädjande när de unga spelarna tar chansen. Anders Mellum spelade sin första elitematch borta mot Slevik och stod då för en assist. Idag fick han uppdraget före match att när han kommer in göra två mål. Enligt matchprotokollet gör han det även om jag bara minns ett av dem.

Svagheter: Vi har uppenbara problem att göra så kallade «enkla mål». Trots intensiva uppmaningar och träningsmoment med fokus på att komma till enklare och snabbare avslut tillsammans med att på ett kanadensiskt vis «crush the fucking net», har vi det stundtals svårt, mycket svårt att leverera den typen av innebandy. Här måste vi säga att Sarpsborg är ett föredöme på den typen av innebandy. De spelar enkelt, ner i zon, utmanar i slott eller från högra upp i banan och tar skott efter skott. Det är effektivt och relativt ofarligt sätt att spela innebandy som inte leder till kontringar åt «fel håll». Vidare har vi fortfarande en förkärlek för att spela svårt genom och i mittzonen. När det sitter är det vackert men marginalerna är allt för ofta något små. Dagens första mål är ett typexempel på det. Vi har också tendenser i matcherna att tappa strukturen och se för mycket på bollen från den viktiga bortre ytan i försvar.

Möjligheterna och Hoten låter vi vara.

Nästa match spelas redan på fredag. Bara det är ett möjligt hot. Det är alltid lite knepigt att komma ut ur huvudstaden på en fredagseftermiddag. Vi måste också komma tillrätta med två saker – det sätt vi inleder matchen på och att bättre styra bort Sarpsborg från att hota centralt. De är ett lag som spelar med fart och tydliga hot. Att de i princip söker samma sak i sina anfall borde passa oss väldigt bra. Stundtals i matchen hade vi också ett bra grepp om dem, men när de tillåts komma till något enkla avslut så är de oerhört vassa.

I all enkelhet handlar det om att styra matchbilden så att vi maximerar användandet av våra styrkor och minimerar Sarpsborgs möjligheter att utnyttja våra svagheter. Men det är vad all idrott handlar om. För att inte säga livet i stort.

Vi tackar för intresset. Ni som vill veta mer om vad som faktiskt hände i matchen rekommenderas att läsa på assisten.no. (http://innebandyavisen.no/). Här växlar det alltför mycket mellan nästintill relevanta delar till helt ovidkommande sentenser. Men vi avslutar som vi inledde. Vi vann den första kvartsfinalen, inget är viktigare än det.

Samuel Rosenkvist
Trener, Gjelleråsen IF

← 2. KV: Sarpsborg – Gjelleråsen, 4-8 (0-3, 3-3, 1-2)   |   G18 med ny seier på en litt dårlig dag. →