Forza Fighters

Gjelleråsen – Tunet, 6-5 (3-0, 2-4, 1-1)

Med över 200 på plats i Lihallen en tisdagskväll är ramarna satta för en förväntat trivsam elitseriematch. Det är alltid roligt att möta Tunet som förutom att vara ett spelande lag också bidrar med tempo och god innebandy vilket bidrar till att skapa en så kallad publikmatch.

Våra senaste två möten har varit just jämna, oerhört täta och intressanta. Förra årets möte i Lihallen slutade 8-8 efter att Tunets Mossin gjort två mål i numerärt underläge och där vi kvitterar med dryga femton sekunder kvar av matchen. Årets möte i Høyenhallen var på samma sätt en nagelbitare där Tunet lyckas med samma sak, dock än hårigare då man gör 9-9 med mindre än en sekund kvar på matchklockan.

Sun Zi skrev för snart 2500 år sedan den oerhört spridda och fortsatt använda «Krigskonsten». I sin text beskriver och analyserar han krigets väsen, faser och framgångsmodell på ett rationellt och övertygande sätt. Den används än idag när det kommer till frågor om ledarskap, problemlösning och framtagande av strategier inom såväl ekonomi, politik och idrott.

Nu ska vi inte dra alltför stora växlar på vår match mot Tunet, men som någon läsare kan ha fått med sig så har jag ett visst intresse för det filosofiska. Tankarna inför Tunetmatchen och träningarna som lett fram till den har också baserats delvis på denna lära.

Det första steget enligt Sun Zi är planeringen. Ett krig (eller en match om man så vill) ska aldrig startas utan eftertanke. Han påstår vidare att det är enkelt att skapa en vinnande plan och metod, men svårare att genomföra den. Vi har de snart sista två åren jobbat med en enkel och tydlig strategi som stundtals sitter riktigt bra, andra gånger har vi problem med att följa den. Idag gör vi vår bästa match rent strukturellt och disciplinerat. Då får de flesta lag det svårt mot oss. Till detta har vi flera spelare som är duktiga på att få med sig formationen och hålla dem samlade till spelplanen.

Mattsson och Eliasson styr sin femma med järnhand. Direktiven är tydliga, enkla och det gör det lättare för de andra att förhålla sig till en samstämmighet kring vad vi gör och varför. I den andra formationen är det något lösare med tyglarna, men det finns en övertygelse om vad som ska göras och hur. Det visade vi inte minst i första perioden där Tunet har oerhörda problem att komma till goda anfall.

Vi gör två något tursamma mål och får därmed en god start. Samtidigt har vi jobbat hårt på att utmana målet tydligare och det får vi definitivt utdelning för idag. Sun Zi trycker hårt på att det är befälhavarens uppgift att formera sina trupper. Det är väl inte alltid alla är så där jävligt glada över vissa val, men vi tar ansvar över hela linjen. Det är oerhört viktigt. Vi har en mycket god balans i formationerna trots att vi idag saknar Rongsjord, Texnes och Buraas. Till det var Nordli sjuk och unge, mycket unge, Philip (-99) fick kasta sig över uppdraget som andrakeeper.

I sitt femte kapitel lyfter den gode Zi fram sina tankar om anfallsformer. De kan sammanfattas i följande:
– En armé utan organisation är bara ett rövargäng.
– Det är viktigt att tydliggöra kommunikationsvägarna.
– Kraftsamling ur individuella färdigheter ger överlägsenhet.
– En armé med tydliga mål är stark.
– Vattenströmmar kan förflytta stora stenar.

Vi har sagt det många gångar tidigare och det kommer att upprepas igen. Vi är riktigt bra när vi gör saker på rätt sätt. Idag är vi bättre organiserade än på länge. Framförallt så har vi inte samma nedgångar under matchen som vi brukar ha. Vi kommunicerar bättre, på och vid sidan av plan. Det hjälper. Vi bygger ett lag och formationer utifrån vad vi är bra på. Exempelvis dagens förstafemma där Løvholm är en gigant i defensiven. När vi sätter försvarsspelet på hans sida lösgör det Rognlien som får en tidig roll som bollförare, något som är hand styrka. Till det dominerar Eliasson mittzonen, mycket tack vare Mattssons övertydliga försvarsspel på bollsidan. Att dessutom Norstrøm bättre och bättre kommer in i rollen som presspelare gör att femman fungerar stundtals optimalt och vi bygger på spelarna starkaste sidor. Tacksamt. Det visas inte minst i det att Tunet gör tre av sina mål i spel i numerärt överläge.

Sun Zi fortsätter med strukturella styrkor och svagheter. För det första trycker han på att det är viktigt att samla dina styrkor och få fienden att sprida sina. Defensivt kunde det för vår del inte vara mer sant. Vi spelar ett oerhört kompakt förvarsspel där Tunet tvingas skapa bredd och längd i laget. Något vi sedan kan utnyttja när vi vinner bollen. En god armé, fortsätter Zi, tar initiativ och behåller det. De första trettio minuterna gör vi det. På ett övertygande sätt. Sedan sätter Tunet upp tempot och vi börjar frångå strukturen, släppa på disciplinen och tålamodet. Direkt har vi problem. Sun Zi är mycket noga med att en armé ska dölja sina svagheter. Vi visar dem väl öppet en bit in i andra perioden och Tunet är snabbt framme och utnyttjar det skoningslöst. De är bra på det, det vet vi och det är olyckligt att vi inte lyckas hålla organisationen uppe.

Det vi framförallt behöver ta med oss i fortsättningen är att hela tiden utmana målet. Vi blir lite bekväma under delar av matchen och fortsätter inte med det vi gjorde så bra under den första halvan – «crush the fucking net!» På nytt förlorar vi skotten, sett över matchen och det behöver vi fokusera på att förbättra. Att vi förlorar 5-13 i andra tillskrivs mycket den femminuters utvisning vi drar på oss. Men vi har haft en tendens att ha problem med detta ett tag. Till exempel dröjer det över fyra minuter in i den avslutande perioden innan ett första skott går på Tunetmålet. Men det går också i mål. Norstrøm trollar sig fram på vänstersidan. Det sista i matchen.

Tunet har definitivt möjligheter, men vi avslutar tydligt och en tacksam bortautvisning gör att vi kan spela av matchen på ett relativt tillfredsställande sätt även om vi stundtals gör det svårt för oss.

Sun Zi, till sist:

«Om du känner fienden och dig själv, är utgången av hundratals strider givna. Om du känner dig själv men inte fienden, får du ett nederlag för varje seger. Känner du varken fienden eller dig själv, är du förlorad.»

«Strategi utan taktik är en långsam väg till seger. Taktik utan strategi är endast bullret före nederlag.»

«Tillvaratagna möjligheter mångdubblas.»

Nu har vi i praktiken klart med fjärdeplatsen då Sarpsborg möter Tunet borta och avslutar med Bækkelaget hemma. Förmodligen tar man tre poäng av sex möjliga och landar på 25. Vi har kvar Bækkelaget och Akerselva som ska ge full pott och därmed 32. Men det får vi se inom kort.

En intensiv period väntar med matcher för både elitlaget och juniorerna. De sistnämnda ska möta Sveiva (lördag) i serien och Bækkelaget (söndag) i regionscupfinal. Viktigt också inför deras slutspel. Men nu lutar vi oss tillbaka i soffan, tar med oss segern ikväll till de avslutande omgångarna och sätter standarden för slutspelet under de få träningar vi har kvar.

Från sargkanten, med kärlek.
Samuel Rosenkvist
Trener, Herrer Elite

← Paradisbukta – GIF Fighters Herre rekrutt : 5-11   |   G18 til finale i Regionscupen →