Nor92 – Gjelleråsen, 3-9 (1-3, 0-2, 2-4)

Söndagsmatcher på bortaplan är aldrig någon höjdare. När matchstart dessutom är satt till kl 17 nere i Drammen bidrar det till att vinnarviljan stärks ytterligare. Eller om kapten Rongsjord uttrycker strax före matchstart «Vi har fan inte åkt till Drammen en söndag för att inte vinna!». Sant, sant.

Förra mötet tillät vi Nor att vara med under första halvan av matchen. De sista 30 minuterna är det inte helt klart vad som hände, men de tappade fullständigt strukturen och när vi avslutar med tio (!) raka mål, om minnet är riktigt, så är det ett tecken gott som något på att det inte står helt rätt till.

Att vi är ett bättre lag är odiskutabelt. Däremot ska matcherna inte bara spelas, de ska dessutom vinnas. Det sker inte av sig självt. Veckan före matchen har vi gjort om i formationerna av en anledning, att låta våra yngre spelare få en möjlighet till mer speltid i balanserade femmor. Att det visade sig vara hyggligt framgångsrikt var klart redan på torsdagens «line-up» där Sindre, Vettle och Trym tillsammans med Rongsjord och Wendelstig lade beslag på rätten att starta matchen. Sedan tidigare var det klart att Nordli tog platsen mellan stolparna.

Vi har inte haft en helt gemensam syn på vad mitt uppdrag att utveckla de unga spelarna betyder i praktiken, styrelsen, sportchefen, föräldrar och jag. Efter hand har vi närmat oss ett förhållningssätt som verkar vara mer eller mindre samstämmigt. Vad det betyder är att jag har fått gehör för mina tankar och sätt att arbeta med frågan, vilket är tacksamt. Sedan finns det alltid avvikande synpunkter på detta och det är viktigt att de inte bara finns utan också lyfts fram och behandlas på ett konstruktivt sätt.

Sedan är det så att det inte är alla som förmår att ta tillvara på chanserna och möjligheterna. Men det är ett arbete i längre perspektiv. Balansen mellan att ge unga spelare speltid och det att faktiskt vinna matcher är inte alltid helt förenliga. Men på nytt så går vi i alla fall halva matchen på tre formationer och det är alltid trivsamt. I mål gör Nordli på nytt en riktigt bra insats och får välförtjänt priset som lagets bästa. Han har en utveckling som en oerhört positiv och även om Falkeid i mina ögon fortfarande är den bättre målvakten så har vi ett målvaktspar som i Elitserien bara utmanas av Slevik.

Unge backen Joakim Løvholm gör på nytt en storartad insats. «Mannen» spelar helt utan nerver och har en fantastisk lägstanivå. Utan tvekan är han en av Norges bästa spelare i sin åldersklass (född 1997). Samma kull som målvakten Nordli och Olav Falkeid som på nytt tar vara på chansen att representera elitlaget. Falkeid får också göra sitt första elitseriemål, även om det krävs spel i fem mot tre för att det ska ske. Han har under matchen flera goda möjligheter och är en man för framtiden.

Även Vettle Mellum får «näta» idag. Oerhört glädjande då han har en specifik uppsättning kvaliteter som inte har realiserats enligt förväntan. Framförallt är det hans steg och dragskott som håller riktigt god klass. Vi ska jobba vidare för att han ska kunna bidra än mer i matchsituationer.

Första perioden inleds bra och vi går relativt snabbt fram till en 0-3 ledning. Härifrån kan vi egentligen kontrollera matchen, men vi har det mycket viktiga mötet med Sarpsborg nästa helg att tänka på. När spelet i början av andra därför inte helt går som vi önskar går vi ner på två formationer efter knappt tio spelade minuter och förändringen är total. Från det att Nor har utjämnat den spelmässiga kvaliteten genom att framförallt sätta en framgångsrik högre press så övertar vi matchbilden helt och hållet. Defensivt så stoppas hemmalaget effektivt även om Nordli får jobba lite mellan stolparna. Offensivt så rullar vi upp Nor-försvaret vid flera tillfällen även målen inte helt vill ramla in. Det blir ändå två till och 1-5 efter två perioder.

Fyra mål upp inför sista perioden gör att vi har en gott utgångsläge för att spela hem matchen. Budskapet i omklädningsrummet är att vi inleder första fem minuterna på två femmor för att sedan avsluta matchen på tre. Att vi får ett tidigt mål och utökar till 1-6 gör inte saken sämre. Dessvärre tillåts Nor reducera strax före tredjeformationen går på och när de också gör 3-6 kort därefter blir stämningen något beslutsam på bänken. Det finns ingen anledning till att göra några förändringar annat än att vinna närkamperna och ytterligare tre mål i bortafavör innebär att matchen slutar 3-9.

Jag kommer alltid att vilja spela på mycket folk. Men främsta fokus kommer alltid vara att vinna matcherna. Idag gör vi det och relativt komfortabelt. Nor kommer aldrig tillbaka från vår goda start även om de gör en god insats. Vi vinner dessutom varje enskild period och det är ett styrkebesked.

Nu tar vi fart mot nästa match mot Sarpsborg som kan komma att avgöra tabellplaceringen inför slutspelet. En vinst där och vi har goda möjligheter att knipa fjärdeplatsen som innebär hemmaplansfördel. Det enda som oroar är att Mads Rongsjord är borta, men vi ska vara vassa nog för att spela hem tre poäng i Lihallen.

Samuel Rosenkvist
Trener, Herrer Elite

← Gjelleråsen – Sarpsborg, 7-5 (3-3, 0-2, 4-0)   |   G18 med 17-0 i Regionscupen →