Forza Fighters

Intervju med den nye Elitetreneren…

Samuel Rosenkvist er ny hovedtrener for Gjelleråsen IF Herrer Elite.
Les intervjuet med GIFs nye hovedtrener.

Navn: Samuel Rosenkvist
samuel-rosenqvistAlder: 39
Bor: Oslo, Rosteds gate
Erfaring: 20 år som spelare och 10 som tränare. Började med de 10-åriga pojkar och flickor för att sedan ta mig an juniorer och seniorer på både dam- och herrsidan.
De senaste två lagen var Hässelby SK IBKs damer i div 1 och Åkersberga IBFs herrar där en bekant, Robin Mattsson, spelade.
Hobby: Allt inom boll- och racketsport. Hänger lite på gymmet också.

Samuel Rosenkvist, du er ny hovedtrener for GIF, når begynte du?
Jag inledde försiktigt under juni månad när jag var över för att träffa laget och folk omkring. Sedan gick det rätt fort när vi båda bestämde oss för att det var något att satsa på.
Men på allvar drog vi igång själva innebandyträningen nu efter semestern, 5:e augusti. Så vi har varit igång i drygt 3 veckor.

Hva var det som gjorde deg interessert?
Den varma rekommendationen från Robin Mattsson gjorde sitt till. Men det tog inte lång stund att få upp ögonen på Gjelleråsen som förening. Redan från första anblick förstod jag att det var en välskött förening med lika stora, tydliga och väl underbyggda ambitioner. Mitt uppdrag att också förvalta de fantastiska framgångarna på juniorsidan och tillsammans med ledare och tränare i föreningen ta fram en spelidé som genomsyrar det sätt vi spelar innebandy på bidrog starkt.

Hvordan er du som leder?
Det är en fråga som egentligen bör ställas till spelarna. Men efter att ha haft förmånen att vara verksam i flera föreningar på olika nivåer har en bild ändå utkristalliserats.
Jag har en tydlig tanke med vad jag vill se. Jag anser mig vara en god förmedlare av denna idé och arbetar tillsammans med laget på ett systematiskt sätt för att se till att den går att verkställa. Jag vill tro att jag är bra på att bidra till god stämning i de lag jag är verksam. Samtidigt har jag en mycket tydlig förväntan på såväl lag som individer. Jag vill se ambition. Jag vill se dedikation. Jag vill se hårt arbete utifrån givna riktlinjer. Men jag vill också se ett lag som är mogna att ta egna beslut, som deltar i utvecklingen av de taktiska dispositionerna. Allt detta är en process som jag är övertygad om att vi i Gjelleråsen kommer att lyckas mycket bra med.

Hva er det som driver deg som innebandytrener?
Framförallt ett citat som tillskrevs mig i en matchrapport för något år sedan: «Styrka genom struktur, skönhet genom disciplin». Jag vill att mitt lag är mycket medvetna om hur vi vill agera på och utanför plan. Vi ska hela tiden agera på varandra och minimera de val vi själva tvingas göra och motståndarna tillåts få. Jag tror intensivt på en systematisk metodik i utvecklingen av såväl individ som kollektiv. Där det kollektivt visuella är långt viktigare än individens prestation. Jag hade senast en fantastiskt duktig tränarkollega som ansvarade för den individuella spelarutvecklingen. Jag har mina styrkor i det kollektiva, vilket innebär att jag behöver arbeta på att också få med den individuella delen av utvecklingen.

Hva slags type innebandy og spillere foretrekker du?
Den som tillåter oss att dominera spelet med och utan boll. Oavsett om det är vi eller motståndarna som äger bollinnehavet så är det vi som ska kontrollera ytorna innanför sargen.
Jag brukar ofta uttrycka mig som att det är vi som bestämmer hur och var motståndarna får spela innebandy. Det är något jag starkt förespråkar. Det kräver i sin tur en mycket god struktur och en hög grad av disciplin hos laget. Det handlar mycket om att förstå det geometriska i ytor och linjer. Kommer en spelare fel i pressen eller styrspelet som faller hela strukturen.
Vi jobbar för närvarande mycket på att sätta detta och göra det till en automatiserad process.
Jag tror på snabba spelvändningar, både offensiva och defensiva. Enligt tillgänglig statistik (framförallt från de högre divisionerna i Sverige men även internationella matcher) så görs över 75% av målen på just spelvändningar. Därför blir det än viktigare att kontrollera var och hur dessa sker.

Hvordan ser du på fremtiden i GIF, og hva slags forventninger har du?
Den omedelbara framtiden är lika intressant som utmanande. Intressant på det sätt att vi har en mycket kompetent trupp som blandar landslagsaktuella äldre spelare med några fantastiskt spelskickliga juniorer. Att bygga på detta är en oerhört tacksam uppgift. Det är samtidigt utmanande då laget stupade på kanten till final i förra säsongens slutspel. Jag tror att det kommer att bli oerhört svårt att upprepa den resultatmässiga framgången redan i år. Spelmässigt, taktiskt sätt, kommer vi förmodligen att ta några tydliga steg i utvecklingen, men truppen har genomgått en tydlig förändring och föryngring sedan några månader tillbaka. Föreningen har en tydlig treårsplan. Jag hoppas bara att spelarna, laget, föreningen och alla som följer oss på nära håll förstår detta och har tålamod med att resultaten kan dröja ett eller två år.
Förhoppningen för innevarande säsong är framförallt att få möjlighet att lyfta fram några av föreningens mycket duktiga juniorer. Men också att på allvar sätt en spelmässig struktur som vi kan utveckla under kommande år.

Hvilket inntrykk har du av klubben så langt?
Känslan är bra, mycket bra. Det finns en glädje och förväntan innanför väggarna till både sporthall och klubbhus. Flera av spelarna säger att de har fått en nytändning och de ser fram mot att dra igång allvaret. Det finns också en oerhörd insats som genomförs dagligen långt ifrån Lihallens epicentrum. Allt från styrelsens arbete, ekonomiansvariga sportchef och lagledare, föräldrar som bär ett stort ansvar för att allt ska fungera så bra som det gör. Det gör att min och kollegan Tobias Wendelstigs uppgifter lättare. Det är en förmån att i sådan utsträckning bara kunna fokusera på det sportsliga.

 

← Herrer Elite – treningskamper   |   Ny trener for Herrer Elite →